zaterdag 22 augustus 2009

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (9)

Datum: 22 - augustus -2009
Molenaar(s): Hans de Kroon, Hans Gijsbers
Leerling(en): Ben Brinkman
Bezoekers: 4 personen .
Opmerkingen:
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. 21 graden
Bewolking: Morgen: Zonnig
Middag: Zonnig
Droog /regen: Droog
Wind: Zuidwestenwind aantrekkend.
Kracht: In de morgen matig 2 Bft. Later 3 Bft
Opmerkingen:
Weerkaart.

















Zaterdag zijn er perioden met zon, maar lokaal kan nog steeds een enkele bui vallen. In de loop van de middag van het westen uit neemt de kans op buien af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig, kracht 3 of minder, langs de kust matig, 3 tot 4 en draait in de loop van de dag naar west.


Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 2 volle op de binnenroede
Malen: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Pletten: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg

Bijzonderheden:
Werkzaamheden
Alvorens we kunnen gaan draaien gaan we eerst een noodreparatie uitvoeren aan de wiggen in het spiegelgat van het bovenwiel.
Startklaar maken , kruien op Zuidwest en opzeilen 2 volle op de binnenroede. Hiermee draaien we tot na de koffie en dan wordt de molen stilgezet. Hans gaat het hekwerk van end 2 in de lijnolie zetten (zie foto), Ben gaat de kammen wassen (zie foto) en ik ga het blauwe koppel uit elkaar halen en schoonmaken. Daarnaast ga ik ook vandaag weer bezoekers rondleiden.


Bij het kammen wassen ontdekt loszittende kammen in het bovenwiel. Bij het wegzetten van de molen hebben we op alle loszittende of gebroken kammen een briefje geplakt, ook is er een stuk van de voorvelg afgebroken. De molenmakers van de fa. Verbij komen maandag om de noodreparatie definitief te repareren, dan kunnen ze ook de loszittende en gebroken kammen doen.












1 opmerking:

Unknown zei

Molenstichting Weerterland wil jullie complimenteren met deze zeer informatieve Blog.
Dit is een goed voorbeeld van hoe op moderne wijze belangstelling gekweekt kan worden voor het vrijwillig molenaarschap.
Molenstichting Weerterland gaat jullie aanpak zeker zelf ook introduceren en we zullen een link naar jullie Blog op onze site www.molensinweert plaatsen.