zondag 10 januari 2010

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (27)

Molenaar(s): Hans de Kroon, Hans Gijsbers
Leerling(en): Nico van Rossum, Kees Emmelot, Gast leerling Jeroen van de Water
Bezoekers: 25 personen
Datum 09-01-2010
Opmerkingen: Jeroen is leerling op de Beatrixmolen in Winssen en wil in maart het examen aanvragen. Hij is bij ons gekomen om te zien in hoeverre hij de theorie en praktijk onder de knie heeft. (doorzagen dus)
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. -1 graden
Bewolking: Morgen: bewolkt
Middag: bewolkt later lichte sneeuw
Droog /regen: Sneeuwval later in de middag
Wind: Noordoost
Kracht: 4 Bft met uitschieters naar 5, maar soms viel de wind ook gewoon weg.
Opmerkingen:
Weerkaart.



Zaterdagochtend breidt de sneeuw zich langzaam naar het noordwesten toe uit. In de middag en avond sneeuwt het in het grootste deel van het land licht tot matig. In combinatie met de wind kan de sneeuw vooral in de kustprovincies gaan opwaaien waardoor overlast kan ontstaan. Er gaat morgen tussen de 2 en 5 cm sneeuw vallen, in het zuiden van Limburg 5 tot 10 cm. De temperatuur klimt op tot min 2 graden, maar door de flinke wind ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden. De noordoostenwind is morgen boven land vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard windkracht 6 tot 7. In het Waddengebied mogelijk af en toe stormachtig, kracht 8.

Dag indeling

Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 4 lege hekken met windborden, Malen met 2 halve
Malen: Ja, Consumptie koppel
Product: Tarwe
Hoeveelheid: 300 kg
Pletten: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Bijzonderheden:

Werkzaamheden
Vandaag waait het hard en kunnen we malen, Hans heeft 300 kg tarwe ingekocht en deze gaan we vandaag malen. Daarnaast hebben we een gast leerling die in maart het examen wil aanvragen. Hij wil door ons getest worden op praktische en theoretische kennis. We gaan de molen eerst bedrijfsklaar maken om voor de prins te draaien en na de koffie gaan we malen. Na de middag komt er nog een groep bezoekers van ca 25 personen. Omdat we 180 graden om moeten gaan we eerst kruien alvorens we de kap in gaan. Het gevlucht wordt losgemaakt en de steen wordt gelicht. Daarna kruien we krimpend naar noordoost, dit karwei duurt altijd ca een half uur, dit ondanks dat we met 5 personen waren. Daarna zetten we de steen uit zijn werk, hangen de vlag uit en smeren het halslager en penlager met paardenreuzel. Dan zetten we de windborden in het gevlucht , zetten de beveiliging en laten de molen draaien. Hierbij checken we de snelheid, deze ligt rond ca 50 enden, waarop deze rustig verder kan draaien. Nu eerst koffie en dan verdelen we ons in twee groepen waarbij een groep gaat malen en de andere checkt of Jeroen voldoende kennis heeft opgedaan. Eerst wordt de zielvoering aangepast om te kunnen malen, 2 halve op de binnenroede en de steen wordt weer in zijn werk gezet. Hans gaat malen en ik ga met Jeroen en de andere leerlingen naar de kap waar Jeroen wordt getest op kennis van kruisystemen, houtsoorten, opbouw van de kap, de vang en het verstellen van de vang. Dan is het tijd om een boterham te eten. Daarna gaan we naar de vitrinekast waar onze modelmolens staan. Hier heb ik Jeroen ondervraagd over de opbouw van de standerdmolen, de wipmolen , het houten achtkant, gevlucht systemen, stelling soorten, staartkruiing, paltrok, zaagmolens en oliemolens. Toen we hiermee klaar waren kwam de groep bezoekers die ook nog rondgeleid moest worden. Zij hebben ook kunnen zien hoe je op traditionele wijze graan kunt malen om er brood mee te bakken. Toen deze groep weg was hebben we alle tarwe weggemalen de molen gestopt en afgezeild om vervolgens op blote benen met geknipte nagels verder te draaien. Tegen 16.15 uur stoppen we de molen en zetten we deze weg voor een volgende keer.

PS. Jeroen had voor zover we nu hebben kunnen testen zeker genoeg bagage om het examen aan te kunnen. We hebben hem helaas nog niet op het weer kunnen ondervragen. Wellicht komt hij nog een keer terug om dit af te maken.

Geen opmerkingen: