zondag 25 april 2010

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (40)

Molenaar(s): Hans Gijsbers; Hans de Kroon
Leerling(en): Nico van Rossum
Bezoekers: 15 personen
Datum 24-04-2010
Opmerkingen:
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. 18 graden
Bewolking: Morgen: zonnig
Middag: zonnig
Droog /regen: droog
Wind: Oostzuidoost
Kracht: Hele dag 2 Bft af en toe 3 Bft
Opmerkingen:
Weerkaart.


Zaterdag overdag is het overwegend zonnig en de temperatuur stijgt naar ongeveer 18 graden. De wind is noordoostelijk en eerst zwak, in de middag matig.

Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 4 volle voor de prins
Malen: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Pletten: Ja
Product: Spelt
Hoeveelheid: 365 kg
Bijzonderheden:

Werkzaamheden
Bij het klaar maken van de molen, is er nauwelijks wind, ik krui de molen een stuk in de goede richting (Oostzuidoost) en dan zeil ik de molen op met 4 volle. Voordat we de molen kunnen laten draaien repareren we eerst de stelling planken aan de oostelijke zijde. Er zijn een aantal spijkers uit de planken doorgeroest en gesprongen. Dan is er een beetje wind en kunnen we de molen laten draaien. Na de koffie reparen we de stelling planken aan de westelijke zijde van de molen.
Als de wind weer wegvalt zetten de we molen bij end 4 onder en kunnen we eindelijk de nieuwe bordveer terug plaatsen. Hiervoor moeten we natuurlijk wel hier en daar de boel pasmaken. En opnieuw in de verf zetten. Als dit gebeurt is kan het windbord bij 4 en ook bij 2 er weer in. De molen is nu kompleet. In de middag gaan we Spelt pletten en daarvoor halen we alvast 6 zakken naar de graanzolder. Nog een keer bezoekers rondleiden en we kunnen beginnen. Nico vult het kaar en ik vang de boel benden op en weeg de zakken af. Als we 365 kg geplet hebben zijn we klaar. Dan komt Nico met een idee. Er loopt boven de pletter een pijp vanaf de maalzolder richting de builmachine, welke niet of nauwelijks gebruikt wordt. Als we deze richting de pletter kunnen laten lopen, kunnen we in het vervolg de pletter vanaf de maalzolder vullen. Volgende week zaterdag gaan we dit proberen uit te voeren. Dan is het nog opruimen en afzeilen en we kunnen weer naar huis.

Geen opmerkingen: