zondag 29 augustus 2010

Logboek molen Maallust te Amerongen (52)

Datum: 28 augustus 2010
Molenaar(s): Hans Gijsbers, Arie Kooijman, Ben Brinkman
Leerling(en):
Bezoekers: 8 personen
Opmerkingen:
Het Weer
Temperatuur: Ca. 17 graden
Bewolking: Morgen: zwaar bewolkt
Middag: licht bewolkt
Droog /regen: Regenbuien
Wind: west
Kracht: 3 tot 4 Bft
Opmerkingen: bij het opstarten nauwelijks wind, in de middag wordt de wind steeds
krachtiger tot kracht 4. Onstuimig weer harde buien.
Ook hebben we de molen een uur stil gezet vanwege onweer.
Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking, tussendoor is er ook een beetje ruimte voor de zon. Er is kans op enkele regen- of onweersbuien en er staat een matige wind uit west tot noordwest, kracht 3 tot 4. Aan de kust staat soms nog een vrij krachtige wind, 5. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16 graden.

Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: Alleen op de Busselneuzen. Nog geen zeil op de molen
Malen: Nee
Product: Nog geen maalkoppels
Hoeveelheid: - KG
Zeilvoering: -
Bijzonderheden: geen

Werkzaamheden
Omdat er bij het klaar maken van de molen geen wind is hebben we besloten eerst nog een keer alle wiggen te controleren. Dit bleek niet overbodig, want we hebben zowel bij het bovenwiel en het spoorwiel losse wiggen aangetroffen. Deze hebben we eerst vast gezet en daarna hebben we de molen pas in de richting van de wind gezet, want deze was er nog steeds niet. Tegen 11.00 uur begon het wat te waaien uit westelijke richting, ook kwamen er buien opzetten waardoor de wind steeds van richting veranderde. Om 12.00 uur hebben we de molen aan de bliksemafleider gelegd vanwege onweersbuien. Dit heeft tot 13.00 uur geduurd. Pas daarna konden we de molen weer laten draaien. In de middag kregen we bezoek van de huisarts en zijn vrouw, de huisarts heeft een tijd in het bestuur van de molenstichting gezeten die ook bezig geweest zijn met het weer draaiend krijgen van de molen. Het is de stichting destijds niet gelukt, toch waren ze blij dat er nu wel een draaiende molen staat. In dank daarvoor hebben ze ons een aantal documenten en foto’s gegeven die in het bezit van de stichting waren. Waarvoor dank.
Deze documenten en krantenknipsel zullen worden bewaard en daar waar mogelijk wordt ook deze info op de website gezet. Daarna hebben we ze een uitgebreide rondleiding door de molen gegeven. Daarna moest er nog even hard gewerkt worden want we hadden met een aantal vrijwilligers afgesproken een aantal zaken voor de opening te gaan regelen en al deze mensen stonden klaar om aan het werk te gaan. We zijn doorgegaan tot 17.30 uur en hebben toen ook de molen stilgezet en weggezet zoals het hoort.
Arie en ik hebben nog een soort van kneppel op de vang gemaakt om te voorkomen dat er iemand de vang kan lichten als we er niet zijn.

Geen opmerkingen: