zondag 21 maart 2010

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (36)

Molenaar(s): Hans Gijsbers; Hans de Kroon
Leerling(en): Arend Vriend (gastleerling)
Bezoekers: 12 personen
Datum 20-03-2010
Opmerkingen:
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. 15 graden
Bewolking: Morgen: bewolkt /regen
Middag: bewolkt
Droog /regen: ’s morgens lichte regen, ’s middags droog
Wind: Zuidzuidwest
Kracht: Hele dag 4 Bft (afnemend 3 Bft)
Opmerkingen: Er werd ‘s morgens voorspelt dat een front uit Frankrijk in de middag voor zware regenval en onweer kon zorgen. Het front is via het zuidoosten getrokken. Waardoor het bij ons droog bleef en de wind zelfs afnam. Op andere plaatsen viel grote hoeveelheden regen.
Weerkaart.


Zaterdag overheerst de bewolking, ook dan nog steeds van tijd tot tijd regen. In de middag is er ook kans op onweer en zijn er windstoten mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De zuidwestenwind is matig, 4, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij)krachtig, 5 a 6.

Dag indeling

Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 4 korte halve
Malen: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Pletten: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Bijzonderheden: Nog steeds op de binnen roede met borden en op de buitenroede zonder. Vanwege de gebroken bordveer.

Werkzaamheden
Het is vandaag NL doet. Waarbij vrijwilligers in ons geval een proefles van een uur kunnen krijgen.
Er waren 2 kandidaten aangemeld, een hiervan had vooraf al afgezegd. De tweede komt om 15.00 uur. En blijft tot het eind. Ook hebben we vandaag een gastleerling, die op dit moment aan het zwerven is. Samen met Arend maken we de molen startklaar. We hoeven niet te kruien,omdat Hans op woensdag al op Zuidzuidwest had gedraaid. We zorgen eerst dat de molen klaar is. Later kunnen we nog zaken bekijken en bespreken. Na de koffie gaan we eerst gebroken maïs naar boven luien omdat deze in de weg ligt. En van boven wordt de laatste gemalen veevoer (tarwe) naar beneden luien. Direct daarna hebben we al bezoekers die ik rond ga leiden. Als ik later weer met Arend door de molen wil komen er weer bezoekers. Dit zijn een oud collega met zijn vrouw. Deze krijgen een speciale rondleiding en als we de kap in gaan, mogen Duitse bezoekers die ook op bezoek zijn mee. Dit wordt zoals altijd heel goed gewaardeerd. Arend en Hans bouwen intussen het voerkoppel op wat schoongemaakt is en beginnen met de schoonmaak van het blauwe koppel.

Ik krijg direct nadat ik de Duitse bezoekers heb rondgeleid alweer een nieuwe bezoekers, in dit geval Vader en zoon, waarbij de zoon komt informeren wat hij voor de maatschappelijke stage zou moeten doen op de molen.. Als deze zijn rondgeleid is het voor mij ook tijd om een boterham te eten. Na de boterham krijg ik weer een gezin om rond te leiden. Hans neemt Arend mee voor zijn vragenvuur voor nieuwe leerlingen. Dan is het even rustig en kan ik met Arend wat zaken doornemen. Om 15.00 uur komt de proefleerling (Tineke Molenaar) Zei krijgt eerst een globale rondleiding en toelichting en mag eerst een zeil voorleggen, nadat wij die eerst hebben weggehaald. Om 16.00 uur mag ze dan helpen bij het afzeilen en wegzetten van de molen. Ze vind dit allemaal indrukwekkend en toch wel erg moeilijk. Waarbij ze eigenlijk wel vertelt dat ze nog niet weet of ze hier mee door zou willen gaan.

Als we klaar zijn met afzeilen worden nog het logboek en andere zaken afgehandeld en hebben we weer genoten van de bezoekers, proefleerling en de gastleerling en het weer omdat we geen slecht weer hebben gehad. Zie ook de leuke foto van de proefleerling in de wieken.





Geen opmerkingen: