zondag 4 april 2010

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (37)

Molenaar(s): Hans Gijsbers; Hans de Kroon
Leerling(en): Nico van Rossum, Peter Koolhout (gastleerling)
Bezoekers: 30 personen
Datum 03-04-2010
Opmerkingen:
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. 11 graden
Bewolking: Morgen: bewolkt
Middag: bewolkt
Droog /regen: ’s morgens lichte regen, ’s middags meer buien
Wind: Zuid
Kracht: Hele dag 3-4 Bft (afnemend 3 Bft)
Opmerkingen: In de middag kans op onweer
Weerkaart.



Morgen is er een wisselende bewolking en er vallen geregeld buien. Dat zijn soms pittige buien waarbij er ook kans op onweer, hagel en windstoten is. De maximumtemperatuur wordt zo'n 11 graden. De wind is zuidoost, matig kracht 3 tot 4, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5. In de loop van de middag neemt de wind af tot zwak of matig, kracht 3 of minder.

Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 4 korte halve nog steeds op de binnen roede met borden en op de buitenroede zonder. Vanwege de gebroken bordveer.
Malen: ja
Product: Tarwe (voerkoppel)
Hoeveelheid: 320 kg
Pletten: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Bijzonderheden:

Werkzaamheden
Vandaag hebben we gastleerling die normaal op de standard molen, van Alphen draait. Peter is al 3 jaar bezig met de opleiding, maar kan soms maar een keer in de maand op de molen zijn. Op zich maakt dit niets uit hij is de dirigent van zijn eigen opleiding. Het belangrijkste is dat hij in gestaag tempo doorgaat. De theorie onder de knie krijgt en ook praktijk uren op andere molens krijgt.
Vandaag hebben we eerst opgezeild op de manier zoals we dat bij ons gewend zijn. Daarnaast heb ik gekeken wat Peter weet en kan. Tijdens het opzeilen hebben we verschillende manieren belicht, die allemaal goed zijn. Iedereen doet het op zij eigen manier en wij hebben gekeken en advies gegevens bij de manieren van Peter. In een aantal gevallen is veiligheid bij ons belangrijker dan bij anderen. Na het opzeilen snel koffie drinken, na de koffie gaan we Tarwe malen op het voerkoppel, ik zal dan met Peter nog de kap doornemen. Direct na e koffie krijgen we heel veel bezoekers, Hans, Nico en ik nemen elk een groep, waarbij Peter met mij mee loopt. Als deze groepen weg zijn word de molen stil gezet , het voerkoppel bijgezet en draaien we weer verder. Het is makkelijk als je vanuit silo’s kunt draaien dan hoef je niet met zakken te slepen. De molen loopt goed en voordat Peter weer naar huis moet, zetten we de molen stil en gaan we de kap in. Ook hier probeer ik een beeld te krijgen van de opgedane kennis van Peter, Daarna leg ik uit hoe de kap van een stenen stelling molen eruit ziet. Daarnaast hebben wij toch een aantal aparte zaken, zoals een kap van een houten achtkant binnenkruier ui 1828. Het boventafelement is bij ons niet met kardoezen vast gezet. Het achtkant heeft nog kruikrammen, waarmee duidelijk te zien was hoe dit vroeger ging.
Ook hebben we kneppel en pal, Vlaamse vang en wethouders in plaats van de burgemeester of steunderbalk. Als we de kap gedaan hebben is het voor Peter tijd om te gaan en voor mij tijd om te eten. Na het eten malen we verder de wind neemt eerst nog wat toe waardoor we zeil moeten minderen en vervolgens neemt deze weer af waardoor we weer zeil moet bijleggen. Uiteindelijk verzwakt de wind zo dat we om 15.30 uur stoppen met malen en voor de prinsdraaien met 2 halve. Er komen nog wat bezoekers die omdat het al tijd is om af te zeilen ook mee de kap in mogen. Nico doet de rondleiding en ik zeil de molen af. Als alles klaar is komt er weer een eind aan een mooie draaidag.

Geen opmerkingen: