zondag 16 mei 2010

Logboek de Nieuwe molen te Veenendaal (42)

Molenaar(s): Hans Gijsbers; Hans de Kroon
Leerling(en): Roeland Uitslagers
Bezoekers: 25 personen
Datum 15-05-2010
Opmerkingen:
Het Weer (werkelijk)
Temperatuur: Ca. 13 graden
Bewolking: Morgen: Zonnig
Middag: bewolkt en zon
Droog /regen: droog
Wind: Noordnoordwest draaiend naar noordwest
Kracht: Hele dag 2-3 Bft (toenemend)
Opmerkingen:
Weerkaart.


Zaterdag zien we vanuit het noordoosten geleidelijk meer sluierbewolking binnentrekken maar de zon zal zeker in het westen en zuiden nog regelmatig te zien zijn. De maximumtemperatuur ligt morgen rond de 13 graden. De wind neemt geleidelijk toe en komt uit richtingen tussen west en noordwest, kracht 3-4.
Dag indeling

Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: 4 volle
Malen: Nee
Product: -
Hoeveelheid: - kg
Pletten: Ja
Product: Rogge
Hoeveelheid: 300 kg
Bijzonderheden:

Werkzaamheden

Vandaag heb ik leerling molenaar Roeland mee in de dagelijkse business op de molen. Voor Roeland is dit de eerste dag, dus er valt nog veel te leren. We beginnen zoals gewoonlijk met het opzeilen van de molen. Met Roeland zeil ik op terwijl Hans de molen op Noord noordwest kruit.
We gaan de kap in om te smeren en de vlag te hangen. Daarna moeten vanwege de matige wind alle zeilen vol worden voorgelegd. Dit gaat niet zo snel vandaar dat we om 10.00 uur eerst maar koffie gaan drinken. Hierna gaan we verder terwijl Hans de eerste bezoeker al rondleid. Als we de molen opgezeild hebben en deze draait naar tevredenheid, mogen ook wij direct een groep bezoekers rondleiden. Vandaag durfde hij nog niet in de wieken te klimmen, (ooit van het dak gevallen) dit moet natuurlijk de komende weken wel veranderen, anders kun je geen molenaar zijn. Roeland is al langer met de theorie bezig, maar vandaag is zijn eerste praktijkdag. Daarna gaan we samen de kap in om hier een aantal onderdelen te benoemen. Als we hier klaar zijn gaan we rogge klaarzetten om ‘s middags te kunnen pletten, daarna moeten we gemalen veevoeder zakken naar beneden luien. Alleen als er bezoekers komen stoppen we met luien. Het is zeer belangrijk om de veiligheid van molenaar, leerlingen en bezoekers te denken. In de middag stellen we de pletter in als deze draait komen er bezoekers, ik zal deze rondleiden. Tegen de tijd dat ik hiermee klaar ben is het bijna tijd om af te zeilen. Als we hiermee bezig zijn komen er nog een aantal bezoekers, ik ga deze verder rondleiden terwijl Hans met Roeland de molen verder afzeilt en wegzet. Als de bezoekers vertrokken zijn kunnen nog smeren in de kap en de vlag strijken. Dan komt er weer een eind aan een mooie draaidag, waarin we toch nog 300 kg Rogge geplet hebben.

Geen opmerkingen: