maandag 31 mei 2010

Logboek molen Maallust te Amerongen (44)

Datum: 29 mei 2010

Molenaar(s): Hans Gijsbers
Leerling(en):
Bezoekers: Ca. 25 personen
Opmerkingen:
Het Weer
Temperatuur: Ca. 21 graden
Bewolking: Morgen: licht bewolkt
Middag: bewolkt
Droog /regen: Gehele dag droog
Wind: Startend Zuidzuidoost en draaiend naar Zuid
Kracht: in de morgen 2-3 en in de middag vlagen van 4 Bft.
Opmerkingen:














Zaterdag zijn er eerst perioden met zon. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en later in de avond gaat het in het westen regenen. De middagtemperatuur ligt tussen 15 graden in het noordwesten en 21 in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richtingen.

Dag indeling

Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: Alleen op de Busselneuzen. Nog geen zeil op de molen
Malen: Nee
Product: Nog geen maalkoppels
Hoeveelheid: - KG
Zeilvoering: -
Bijzonderheden: geen

Werkzaamheden
Als eerste heb ik een algemene inspectie gehouden en ben ik naar de kap gegaan om de as te smeren en het luik open te zetten. Ook heb ik de vang beveiliging weggehaald .Daarna heb ik de molen gekruid naar zuidzuidoost, dat is dus 180 graden krimpend om. Het kruien was alleen goed te doen. Wel moeten we nog een keer de hele kuip smeren waarbij we dit maal ook de rollenwagen meenemen. Na het kruien heb ik de afzetting geplaatst en kon de molen draaien, na een klein zetje begon de molen op gang te komen. Tijd voor koffie, na de koffie heb ik de gaten voor de grendels van de beltdeuren uitgeboord zodat deze nu ook werkelijk vergrendeld kunnen worden, als bezoekers een bepaalde deur niet mogen nemen. Ook vandaag heb ik weer een aantal bezoekers mogen rondleiden. We moeten nog wel een aantal aanwijzingen maken dat mensen door kunnen lopen naar boven voor een rondleiding. En waarschuwingsbordjes voor de veiligheid.
In het begin van de middag ging de wind van zuidzuidoost naar zuid en heb ik de molen terug gekruid. Helaas kon ik deze dag geen water geven omdat dit nog niet geregeld is. Ook kwam ik er achter dat twee hekken van de afzetting weer verdwenen zijn.
Bij het winkeltje heb ik alvast gaten geboord voor de vlaggenstok, er zaten helaas geen goede pluggen bij, maar dit wordt door Ben geregeld. Ik heb vandaag 4 keer de hals en het penlager gesmeerd, de as wordt op die plaatsen niet warm.
Aan het eind van de dag heb ik de molen gestopt en vastgelegd, ook de as is voor de laatste keer gesmeerd, het luik dicht en de vangbeveiliging er weer op. Daarna deurendicht en op slot.
De wind via de zuidzijde is ook goed te noemen bij 4 Bft gaan alle kleppen open en straks kunnen we dus waarschijnlijk op zijd ook malen bij voldoende wind.

Geen opmerkingen: