zaterdag 3 juli 2010

Logboek molen Maallust te Amerongen (49)

Datum: 3 juli 2010
Molenaar(s): Hans Gijsbers, Ben Brinkman
Leerling(en):
Bezoekers: 8 personen
Opmerkingen:
Het Weer
Temperatuur: Ca. 27 graden
Bewolking: Morgen: onbewolkt
Middag: bewolkt opkomende onweersbui
Droog /regen: Onweer in de middag
Wind: Noord tot onweer daarna noordwest.
Kracht: 2tot 3 Bft
Opmerkingen: Mooie weer ervaring noorden wind en opkomend onweer uit zuid tegen de wind in.



Zaterdag is er nogal wat hogere bewolking. In het westen valt lokaal wat buiige regen, terwijl in de oostelijke helft in de namiddag en avond mogelijk enkele stevige onweersbuien ontstaan, er is daarbij kans op hagel en ook windstoten tot circa 75 km/uur. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 graden vlak aan zee en 33 graden in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit noord tot noordwest.

Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: Alleen op de Busselneuzen. Nog geen zeil op de molen
Malen: Nee
Product: Nog geen maalkoppels
Hoeveelheid: - KG
Zeilvoering: -
Bijzonderheden: geen

Werkzaamheden
Vandaag was er veel werk aan de winkel. Gras maaien en sproeien,Na het maaien kruien naar noord, hier stond de molen goed om een fiks aantal omwentelingen te gaan maken. Er stond een goede wind. Tot ik in de gaten kreeg dat er iets speelde, een apart geluid. Controleren en de eerste gedachte was direct raak er zitten wiggen los vanwege het extreme droge weer. Molen stil en wiggen aanslaan. Links er rechts van het spiegelgat van het bovenwiel, daarna de wouterlatten verplaatsen en vastslaan, daarna de wieken één end verder gezet en weer links en rechts de wiggen aanslaan. Dit zelfde moest ik natuurlijk ook aan de andere kant doen. Daarna heb ik ook de wiggen van de bovenrondsel gecontroleerd en ook deze moesten aangeslagen worden, ook hier weer links en rechts en daarna één end verder. Bij de rondsel zaten alle de bovenste los. Ook bij luiwiel controleren en ook hier moesten wiggen aan de onderzijde aangeslagen worden. Helaas kon ik hier de wouter latten niet verzetten, omdat een wig van boven te lang is, daarom heb ik een dunlatje tussen de wig en de wouterlat gezet. En als laatste het spoorwiel en ook hier zaten nagenoeg alle wiggen los. Daarna lieten we de molen weer draaien en het geluid was als voorheen.

Erg lang konden we er niet van genieten, want er kwam onweer uit het zuiden opzetten, molen stil en aan de bliksem afleider, kort daarna ging het flink regen en onweren. Na drie kwartier was het onweer over en hebben we de molen nog tot 16.30 kunnen laten draaien. Gijs Hasselbach (molenaar in Soest en op ‘t wissel in Elst) was op bezoek. Tijdens ons bezoek aan de kap , nog terwijl het regende hebben we geconstateerd, dat de wipstok naar binnen afloop als de molen gevangen is. Dit betekent dat regenwater aan de onderzijde van de wipstok de molen inloopt en op de korte spruit terecht komt. Hier moet dus iets aan gedaan worden. Normaal worden er leklatjes aangebracht, maar Gijs kwam met het volgende idee, wat ze ook in Soest hebben toegepast. Zij hebben een touw gedrenkt in vet om de wipstok geknoopt en het water valt daar direct naar beneden en loopt niet in de molen. Dit gaan wij dus ook proberen. Bij de laatste bezoekers hebben we de molen stilgezet. Ben deed de rondleiding en ik zorgde ervoor dat de molen veilig is weggezet. Weer een hele leerzame dag.

Geen opmerkingen: