zaterdag 14 augustus 2010

Logboek molen Maallust te Amerongen (50)

Datum: 14 augustus 2010
Molenaar(s): Hans Gijsbers
Leerling(en): Arie Kooijman
Bezoekers: 12 personen
Opmerkingen:
Het Weer
Temperatuur: Ca. 22 graden
Bewolking: Morgen: onbewolkt
Middag: licht bewolkt
Droog /regen: Droog
Wind: Noord oost ruimend naar zuidoost
Kracht: 1 tot 3 Bft
Opmerkingen: Bij het starten is er nauwelijks wind, tegen elven kunnen we draaien en
later moeten we wel naar Zuidoost draaien, wind 2-3 Bft.



Zaterdag zijn er perioden met zon en vooral in het zuiden ontstaat nog een bui. De intensiteit hiervan is minder in vergelijking met vandaag, maar de kans op onweer is nog wel aanwezig. De wind draait naar noord tot noordoost en is zwak tot matig. De middagtemperatuur wordt circa 23 graden.

Dag indeling
Draaien voor de prins: Ja
Zeilvoering: Alleen op de Busselneuzen. Nog geen zeil op de molen
Malen: Nee
Product: Nog geen maalkoppels
Hoeveelheid: - KG
Zeilvoering: -
Bijzonderheden: geen

Werkzaamheden
Vandaag was het weer even verkennen na een goede vakantie er is weer werk aan de winkel. Gras maaien daar moeten we mee beginnen er is toch nog geen wind. Maar voordat we dat gaan doen lopen we eerst alle zaken na die in de vakantie gedaan zijn door zowel de molenmaker als mensen van het Utrechts Landschap. In de winkel is de vloer gelegd en de ruimte voor het toilet is gemaakt. In de molen zijn de molenmakers begonnen met het luiwerk, het rechtse maalkoppel en een aantal andere kleinere werkzaamheden, dit moet allemaal klaar zijn voor de opening op 11 september.

Arie begint met maaien terwijl ik nog wat zaken uit de auto haal, tegen elf uur is er wind en kruien we de molen op Noordoost en laten hem hier draaienniet lang daarna moeten we door naar oost en in de middag op zuidoost. We merken met grote regelmaat dat de heersende wind in Amerongen afwijkt van wat het KNMI en Meteo opgeven. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met de heuvelrug waarachter Amerongen ligt. Ook hebben we vanwege het warme weer steeds gekeken naar loszittende wiggen. Deze hebben we vandaag niet aangetroffen. In de middag krijgen we aardig wat bezoekers en nemen deze mee door de molen. Pas om 16.45 uur heb ik de molen stilgezet en weggezet volgens de vaste methode.

We hebben vandaag ook afspraken gemaakt over graan (rogge) die al voor ons klaar ligt in Veenendaal. Ca 30 zakken van 25 kg worden opgehaald in voor proefmalen in Amerongen gebruikt.

Geen opmerkingen: